Як зменшити вартість нерухомості, не порушуючи законодавство?

ЭКСПЕРТНАЯ ОЦЕНКА ЗЕМЛИ

З липня 2021 року запрацювала єдина база звітів про оцінку, яка дає можливість проводити оцінювання нерухомості самостійно, безкоштовно та без звернення до спеціальних організацій або сертифікованих оцінювачів. Достатньо в систему ввести конкретні характеристики квартири, ділянки або будинку, що продається, як вона в лічені секунди видає її вартість.

Проте, використовуючи такий варіант оцінки, багато хто й не здогадується про те підводне каміння, з яким доведеться зіткнутися. По-перше, така довідка має силу лише 30 днів, а за такий короткий проміжок далеко не завжди вдається продати нерухомість, тоді як звіт про оцінку діє 6 місяців від дати його складання. По-друге, для самостійного отримання довідки в базі необхідно мати ключ ЄЦП (єдиний цифровий підпис), який є далеко не у всіх громадян країни. А по-третє, і тут криється важливий фактор, автоматична система оцінки не завжди здатна адекватно оцінити нерухомість. Наприклад, схожі за характеристиками трикімнатні квартири в центрі Полтави та в центрі Харкова можуть бути оцінені фактично рівнозначно, хоча, як ми розуміємо, у Харкові трикімнатна квартира коштуватиме більше, ніж у Полтаві, і така ціна не відповідатиме реальному ринку. При цьому, цією довідкою про вартість об’єкта можна скористатися на угоді, враховуючи те, що з неї доведеться сплачувати податки.

Якщо така перспектива продавця не влаштовує, найбільш оптимальним варіантом буде пряме звернення до експерта з оцінки. За законом власник нерухомості, що відчужується, може звернутися до оцінювача, якщо розрахована вартість системою не відтворює ринок або йому незручно самостійно отримати довідку про вартість. Оцінювач, у свою чергу, може скоригувати вартість, яку показала система в межах 20%, наводячи її до показника реальної ринкової вартості. Якщо результат експерта з оцінки відрізнятиметься від автоматичної системи більш ніж на 20%, оцінка експерта не буде визнана. І тоді продавцю доведеться погодитися з тим, що є, або ж просити оцінювача подати заяву на рецензування звіту до ФДМУ (Фонд держмайна України). Процедура розгляду заяв тривала та задовільного результату ніхто не гарантує. На час розгляду заяви продаж запланованої нерухомості доведеться відкласти до кращих часів.

Оцінювати самостійно або звертатися до експерта – індивідуальний вибір кожного. Але якщо ви не бажаєте зіткнутися з описаними вище проблемами – скористайтесь послугами оцінювача.