Податок на квартири і будинки: які зміни чекають у 2021 році

У новому 2021 року власникам великих будинків і квартир необхідно буде додатково заплатити 25000 гривень. Так званий податок на розкіш заплатять всі, хто володіє квартирою від 300 кв.м або будинком площею від 500 кв.м. 

Дана норма прописана в Податковому кодексі (ст. 266.7.1 (ґ)), при чому загальний податок власники апартаментів великих площ також оплачують. 

Нагадаємо, що власники, які мають «зайву» квадратуру житлоплощі, один раз на рік платять податковий збір. 

В цьому році ставка на метр квадратний не перевищуватиме 1,5% від мінімальної з/плати. Розмір самої ставки визначається місцевою владою. Так, в столиці, Харкові та Одесі він становить 1% від мінімалки. У Львові фізособи – власники квартир – платять 0,5%, а власники приватних будинків – 1%. Сума сплачується за минулий рік, відповідно податкова ставка розраховується від мінімальної з/плати на 1 січня 2020 року – це становить 4723 грн (1,5% – 70,85 грн).

Так, якщо у вас житлоплоща в багатоповерховому будинку 80 кв.м, максимальна сума платежу (1,5%) становитиме 1417 грн за 20 «зайвих» квадратних метрів. Однак, якщо у вас квартира 300 кв.м, то крім загального збору в максимальному розмірі 17004 грн за додаткові 240 кв. метрів, ви заплатите ще й 25000 грн так званого податку на розкіш. 

Квитанції про оплату прийдуть 01.07.2021, протягом 2-х місяців необхідно сплатити всю суму, інакше органи контролю почнуть нараховувати пеню. За прострочення в 30 днів законом встановлений штраф у розмірі 10% від суми заборгованості. Якщо платіж прострочено більш ніж на місяць, штраф вже становить 20%. ФОП (фізична особа-підприємець) за борг можуть позбавити свідоцтва. 

Цей механізм нарахування податку активно критикують через те, що він рахує метри. Противники податку за метри вважають, що за будинки однаковою площею, але розташованих в різних місцевостях, наприклад, в престижному котеджному містечку і в глибокому селі, не можна нараховувати однакову суму податку, адже оціночна вартість таких будинків буде абсолютно різна. Глава профільного комітету Дмитро Гетьманцев вважає це несправедливим. Уже розроблений проект закону, який прив’язує ставку податку до економічної вартості нерухомості. Чи буде прийнятий новий закон чи ні, покаже новий 2021 рік.