Нові тенденції на ринку комерційної нерухомості восени 2020

Цей рік вніс свої корективи на ринку нерухомості. За перше півріччя попит на оренду комерційної площі скоротився майже на 50%. Виною всьому став коронокриза: хтось з’їжджав з орендованої площі через неможливість вести бізнес, інші – не поспішали займати звільнені приміщення. Невизначеність ситуації зберігається до цих пір, проте перше півріччя вже показало, які приміщення будуть користуватися найкращим попитом.

Коригування вартості і вільних місць

Попит зменшився, а значить і ціни на оренду приміщень поповзли вниз. В середньому орендні ставки впали на 20%. Для різного класу нерухомості відсоток відрізняється. Наприклад, на комерційні площі класу А зниження вартості зафіксовано близько 10%, для класу В – біля 1%, для класу С – близько 3%. На сьогодні вакантність офісних площ становить близько 14%, що відповідає загальносвітовим тенденціям.

Трохи інші цифри наводять столичні експерти. Так, по Києву вакантність складає близько 17,6%, де більший відсоток спостерігається в класі В – майже 20%. По іншим обласним містам цифра істотно менше. Наприклад, в Харкові експерти говорять про вакантність не більше ніж  5%.

Незалежно від відсотка вакантних площ в кожному населеному пункті, ясно одне: вільні площі є, а значить у потенційних орендарів буде вибір. Цієї осені компанії, які раніше могли дозволити собі скромні офісні приміщення, зможуть вибрати більш просторі або ж переміститися ближче до центру, при цьому ціна на таку нерухомість буде менше, ніж вона була до коронокризи.

Вибір компанії: на що звертати увагу

Нові умови вимагають нових підходів. Експерти прогнозують, що найближчим часом користуватися попитом будуть приміщення з безконтактним доступом та потужною вентиляцією. Також важливим фактором стане і можливість дотримуватися соціальної дистанції, а це значить, що маленькі тісні кімнатки відійдуть у минуле.

Найбільш перспективною комерційною нерухомістю зараз вважають коворкінг. Вони не вимагають витрат на ремонт і меблювання. Такий тип офісу вибирають ті, у кого робочим інструментом є ноутбук і смартфон, зокрема IT-компанії. До речі, саме у IT-компаній найбільший попит на офіси, і експерти вважають, що цей попит зберігатиметься незважаючи на кризу.

Компанії-забудовники, які до кризи почали будівництво комерційної нерухомості, зараз активно вносять коригування по плануванню, вентиляції, облаштовують дезінфекційні кабінки.

Цієї осені виграють ті, хто зможе швидко підлаштуватися під нові умови, адаптуватися під існуючі обмеження і запропонує максимально безпечні, комфортні офіси.