Як не втратити майно після 21 квітня 2021

Громадяни, які своєчасно не погасять борги перед банками або не захочуть домовлятися про реструктуризацію боргу, можуть втратити своє житло пiсля 21.04.2021. Саме тоді мораторій на стягнення майна громадян за валютними іпотечними кредитами припиняє свою дію.

Особливості процедури банкрутства фізособи

Восени 2019 року вступив у дію Кодекс України про процедури банкрутства. Він регулює взаємовідносини боржника та кредитора, пропонує механізми по реструктуризації боргів, а також описує процедуру банкрутства. Згідно з цим документом тільки сам боржник може ініціювати в судовому порядку розгляд справи про своє банкрутство.

Звертатися до суду можна, якщо:

1) борг перед кредиторами становить не менше 30 мін. зарплат (на 01.01.21 ця сума становить 180 тис. грн);

2) кредит не погашається протягом 2-х місяців в розмірі 50% місячних платежів;

3) приватним або державним виконавцем внесено постанову про відсутність майна у фізособи, яка може бути конфісковано за борги.

Також до суду можна звертатися і маючи інші обставини, які свідчать про неплатоспроможність боржника. Аналіз судової практики показує, що список таких обставин може бути нескінченним.

У справі про банкрутство основною фігурою є арбітражний керуючий. Саме з його згоди і відбувається відчуження майна. Послуги такого керуючого платні, відмовитися від них не можна, грошову винагороду йому платить боржник.

Після відкриття провадження перестають нараховуватися штрафні санкції і відсотки за простроченими зобов’язаннями; вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів; здійснення корпоративних прав боржника здійснюється з обмеженнями, встановленими Кодексом України про процедури банкрутства; термін виконання всіх грошових зобов’язань боржника вважається розпочатим.

Реструктуризація або банкрутство?

У Кодексі прописано, що боржник може реструктурувати свій борг або ж визнати себе банкрутом. Найбільш оптимальний варіант – це реструктуризація. Господарський суд затверджує план реструктуризації, де розписані помісячно суми, які належить виплачувати боржнику. Також в плані є вся інформація про існуючі доходи боржника і про доходи, які очікуються в майбутньому. Крім того, в плані можуть позначатися суми боргу, які кредитори готові пробачити за умови, якщо боржник буде вчасно погашати реструктуризований борг.

Банкрутом фізособа визнається в разі, якщо він не виконував план по реструктуризації боргів або ж план реструктуризації не був узгоджений протягом 120 днів з моменту відкриття провадження у справі про банкрутство.